Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po myśliwsku pieczony w kapuście

Składniki:

  • 1 dorodny kurczak o wadze około 2 kg
  • 3 dkg suszonych grzybów (borowik, podgrzybek)
  • liście kapusty
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól, pieprz, mielony jałowiec
  • oliwa


Sposób przyrządzenia:

Kurczaka na kilka dni zamrozić. Po rozmrożeniu na dolnej półce lodówki tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki. Część grzybów włożyć do wnętrza tuszki, uformować w kieszeń, obłożyć pozostałymi grzybami, zawinąć w sparzone liście kapusty, obwiązać nitką, polać tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C skrapiając śmietaną, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu przekrajać na 4 części razem z liśćmi kapusty, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *