Kurczak po baskijsku
Kurczak po baskijsku4.63 out of 5 based on 320 voters.
Składniki:
- 1 kurczak
- kilka plastrów boczku wędzonego
- 4 czerwone i zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 50 dkg pomidorów
- ½ strączka papryczki chili
- oliwa
- ½ szklanki białego wina
- cukier, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje. Paprykę oczyścić z nasion, podzielić na ósemki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, obsmażyć przez chwilę uważając aby się nie przypalił, czosnek wyjąć. Na olej włożyć boczek, zrumienić, podobnie postąpić z kurczakiem, a gdy i on będzie już obsmażony, dodać paprykę, pomidory, poddusić, podlać winem. Rondel przykryć i dusić na małym ogniu aż kurczak zmięknie. Przyprawić do smaku.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: wtorek, 02, maj 2006 00:00
- Krystyna
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany