Kurczak pieczony z boczkiem i warzywami
Kurczak pieczony z boczkiem i warzywami4.65 out of 5 based on 104 voters.
Składniki:
- 1 tuszka kurczaka
- 10 dkg boczku w plastrach
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Tuszkę kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Warzywa obrać, pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić warzywa, dodać ½ szklanki wody, na nich ułożyć tuszkę kurczaka. Mięso obłożyć plastrami boczku. Naczynie żaroodporne nakryć pokrywą lub folią aluminiową. Dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni C przez około 80 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę. Podawać z ryżem.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: niedziela, 15, maj 2011 15:04
- Teresa Niemirycz
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany