Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony z boczkiem i warzywami

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka
  • 10 dkg boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • sól, pieprz


 

Sposób przyrządzenia:
Tuszkę kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Warzywa obrać, pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić warzywa, dodać ½ szklanki wody, na nich ułożyć tuszkę kurczaka. Mięso obłożyć plastrami boczku. Naczynie żaroodporne nakryć pokrywą lub folią aluminiową. Dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni C przez około 80 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę. Podawać z ryżem.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *