Składniki:
- 1 patroszona kaczka o wadze około 1,5 kg
- zestaw warzyw rosołowych
- 1 szklanka ryżu
- sól, pieprz, tymianek, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę umyć, podzielić na porcje. Warzywa oczyścić, zalać wodą, gotować kilka minut, posolić do smaku, dodać porcje kaczki, gotować aż mięso będzie odpowiednio miękkie. W międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, odstawić, aby obciekł. Mięso wyjąć z wywaru. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, ułożyć na dnie ryż, a na nim przyprawione solą, pieprzem i ziołami porcje mięsa. Całość polać bulionem, w którym gotowała się kaczka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz