Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak nadziewany warzywami

Składniki:

 

  • 1 kurczak/ około 1 ½  kg/
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1cebula
  • 3-4 ząbki roztartego z solą czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w słupki. Oliwę wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku i natrzeć przygotowaną mieszanka. Kurczaka napełnić warzywami. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny. Włożyć do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni C i piec około godziny. Kiedy kurczak będzie miękki wyjąć z foli i jeszcze przez 15-20 minut zrumienić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *