Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuleczki ryżowe z łososiem

Składniki:

  • 1 ½ szkl ryżu
  • 2 szkl wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1łyżka posiekanej bazylii
  • 12 plasterków wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ryż moczyć w wodzie około 2 godzin.
Po tym czasie przecedzić i zalać świeżą posoloną wodą.
Trzymać na małym ogniu do momentu aż cała woda wsiąknie w ryż.
Wówczas go odcedzić i przełożyć do miski.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Następnie wrzucić posiekaną zieleninę.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować małe kuleczki, które zawijać w plasterki łososia.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *