Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruchy torcik z rabarbarem

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • ½ kostki masła
  • Szczypta soli
  • 1 kg malinowego rabarbaru
  • sok z ½ pomarańczy
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • ½ szkl. rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Sposób wykonania:

  1. Rabarbar drobno pokroić po czym dodać do niego sok i skórkę z pomarańczy. Rodzynki, cukier puder, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie mąkę, masło oraz sól zagnieść ze sobą, dodając odrobinę wody aby składniki się połączyły.
    Wówczas 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Nakłuć go w kilku miejscach i rozłożyć masę rabarbarową.
    Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *