Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przekładaniec z jabłkowa masą

 

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ łyżki kwaśnej śmietany
  • 4/5 kostki masła
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder

     

    Masa:

  • 4 białka
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 1 ½ szkl. marmolady jabłkowej

 

 

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie całość wyrobić.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze kwaśną śmietanę.
    Następnie ciasto podzielić na 4 części, które rozwałkować i każdy osobno ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
    Piec w piekarniku rozgrzanym d 220 stopni około 20 minut.
    Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia.
    W między czasie białka z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywną pianę po czym dodać do niej stopniowo marmoladę cały czas mieszając .
    Powstałą masą posmarować blaty ciasta i ułożyć jedno na drugim.
    Wierzch posypać cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *