Składniki:
- 3 szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- ½ łyżki kwaśnej śmietany
- 4/5 kostki masła
- tłuszcz do formy
- cukier puder
Masa:
- 4 białka
- ¾ szkl. cukru pudru
- 1 ½ szkl. powideł
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie całość wyrobić.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze kwaśną śmietanę.
Następnie ciasto podzielić na 4 części, które rozwałkować i każdy osobno ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
Piec w piekarniku rozgrzanym d 220 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia.
W między czasie białka z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywną pianę po czym dodać do niej stopniowo powidła cały czas mieszając .
Powstałą masą posmarować blaty ciasta i ułożyć jedno na drugim.
Wierzch posypać cukrem pudrem.