Składniki:
- ½ kostki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szkl. mleka
- 2 ½ szkl. maki
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 l malin
- tłuszcz do formy
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
- Do mleka dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło, całość zagotować.
Następnie zdjąć mleko z ognia i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia, wówczas cały czas mieszając dodawać po jednym jajku.
Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierzchu ułożyć maliny, które posypać cukrem waniliowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut. Z resztek ciasta można ułożyć kratę i dopiwro wstawić do pierkanika.