Składniki:
- 2 szkl. mąki
- ½ kostki masła
- Szczypta soli
- 1 kg malinowego rabarbaru
- sok z ½ pomarańczy
- skórka starta z ½ pomarańczy
- ½ szkl. rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
- op. cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Rabarbar drobno pokroić po czym dodać do niego sok i skórkę z pomarańczy. Rodzynki, cukier puder, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie mąkę, masło oraz sól zagnieść ze sobą, dodając odrobinę wody aby składniki się połączyły.
Wówczas 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Nakłuć go w kilku miejscach i rozłożyć masę rabarbarową.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.