Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kremowe risotto z serem roquefort, szpinakiem i tymiankiem

Składniki:

  • 115 g obranej ze skórki i posiekanej szalotki
  • 25 g masła
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 225 g ryżu
  • 1,2 litra ciepłego bulionu z kurczaka
  • 125 g pokruszonego sera roquefort
  • 75 g młodego lub mrożonego szpinaku
  • 5 gałązek tymianku (potrzebne będą tylko listki)
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Posiekaną szalotkę dusić z masłem i oliwą z oliwek przez około 10 min. (aż zmięknie) w dużym rondlu z grubym dnem. Dodać ryż i całość bardzo dokładnie wymieszać Stale mieszając dodawać niewielkie porcje bulionu tak, aby ryż wchłonął całą porcję wywaru (1,2litra). Ta czynność powinna trwać około 20-25 minut. Dodać pokruszony ser i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać szpinak. Jeśli będzie mrożony – lekko podgrzać w rondlu, podprawić masłem, solą i pieprzem do smaku; gdy świeży – zblanszować (wrzucić do lekko osolonego wrzątku, raz zagotować i natychmiast odcedzić), lekko posiekać, doprawić masłem, solą, pieprzem). Dodać listki tymianku, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą i mielonym pieprzem do smaku. Podawać zaraz po przygotowaniu z sałatką z pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *