Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem pieczarkowy Marii

A teraz przepis dla miłośników kremów. Tym razem pieczarka w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: pieczarek, ziemniaków, cebuli i bulionu. 
 

Składniki:

  • 35 dag pieczarek
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • ½ szkl śmietanki
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule posiekać.
    Wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić obrane pieczarki pokrojone na małe kawałki.
    Razem przesmażyć po czym dodać jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Zalać całość bulionem.
    Dorzucić listki laurowe i ziele angielskie
    Gotować około 40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie.
    Wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem podgrzać. 
     

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *