Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z kaszy w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • torebka kaszy jęczmiennej (10 dag)
  • 30 dag brukselki
  • mała cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • OLEJ WIELKOPOLSLI

    Sos:

  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz, majeranek

    Przygotowanie:

    Kaszę ugotuj w solonej wodzie wg instrukcji. Odcedź. Brukselkę oczyść, ugotuj w solonym wrzątku. Odsącz, zmiksuj lub zmiel. Cebulę obierz pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
    Kaszę wymieszaj z brukselką i cebulą, wbij jajko, wyrabiając, dodawaj bułkę tartą (masa powinna być dość ścisła). Przypraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety, usmaż z obu stron na oleju.

    Sos:

    Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Cebule posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj pieczarki i płatki owsiane, wlej szklankę wody. Gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Sos przypraw, polek kotlety

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Michał Buszta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *