Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety wieprzowe z rozmarynem

Składniki:

  • łyżeczka szałwii
  • łyżeczka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ¾ szkl wytrawnego białego wina

Sposób wykonania:
Posiekany czosnek wymieszać z rozmarynem, szałwią, solą oraz pieprzem.
Powstałą mieszanką natrzeć mięso.
Wówczas zarumienić kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Następnie kotlety odstawić na bok a na tą samą patelnie wlać wino.
Doprowadzić do wrzenia i ponownie włożyć kotlety.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Przed podaniem kotlety polej winnym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *