Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety schabowe w pomidorach

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu
  • 2 cebule
  • 10 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Schab natrzeć solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Wówczas przełożyć kotlety do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka po czym przełożyć ją do mięsa.
Natomiast obrane i pokrojone pieczarki również przesmażyć na patelni a później dodać do mięsa.
Bulion wymieszać z koncentratem, miodem, sokiem z cytryny, bazylia.
Dokładnie wymieszać i przelać do rondla z mięsem.
Trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę aby sos lekko odparował.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *