Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet wieprzowy w kolorowym gniazdku

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (szynka)
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 pokrojona w piórka cebula
  • garść białej posiekanej kapusty


Sposób przyrządzenia:

Zmiksować ocet, 2 łyżki oleju, natkę pietruszki i czosnek, przyprawić. Kapustę blanszować, paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić na nim cebulę, dodać paprykę i przyprawy, dusić powoli. Z umytego i osuszonego mięsa wykrawać kotlety, przyprawić, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Do uduszonych warzyw dodać do smaku przygotowanego sosu winegret. Na talerzu ułożyć kopczyk warzyw, a na nim kotlet. Podawać z ziemniakami lub frytkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *