Kotleciki z kaszy gryczanej
Kotleciki z kaszy gryczanej 0 out of 5 based on 0 voters.
Na pewno zaciekawi cię ten przepis na kotleciki z kaszy gryczanej. Nie dość, że są pyszne to jeszcze bardzo zdrowe. Do ich wykonania potrzebujesz: kaszy gryczanej, masła, jajek, sera oraz przypraw.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soli
- 300 g białego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka pieprzu

Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać ½ litra wody.Doprowadzić ją do wrzenia po czym wsypać kaszę.Dodać jeszcze masło oraz sól.Wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu, aż kasza wchłonie cała wodę.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i odstawić kaszę do ostygnięcia.Następnie do kaszy dodać ser rozdrobniony widelcem oraz wbić jajka.Całość dokładnie wymieszać.Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.Z powstałej masy formować małe pulpeciki.Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Kasze i Kuskus
- Opublikowano: czwartek, 11, wrzesień 2014 08:57
- Monia