Baza najlepszych przepisów na przetwory domowe. Tym razem przepis na smakowity agrestowy dżem. Aby go przyrządzić potrzebujesz: agrestu, mięty oraz cukru żelującego.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg agrestu
- 6 gałązek mięty
- 1/2 kg cukru żelującego 3:1
Sposób wykonania:
-
Agrest dokładnie umyć, odrywając szypułki.Następnie przełożyć go do garnka i zalać 1 szklanka wody.Po zagotowaniu trzymać na ogniu około 15 minut.W trakcie gotowania mieszając, aby agrest nie przywarł do dna garnka.Po tym czasie przetrzeć agrest przez sito i ponownie przełożyć do garnka.Dodać do niego liski mięty oraz cukier żelujący.Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut.Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Liczba porcji: 6