Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Agrestowy dżem

Baza najlepszych przepisów na przetwory domowe. Tym razem przepis na smakowity agrestowy dżem. Aby go przyrządzić potrzebujesz: agrestu, mięty oraz cukru żelującego.  
 

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg agrestu
  • 6 gałązek mięty
  • 1/2 kg cukru żelującego 3:1

Sposób wykonania:

  1. Agrest dokładnie umyć, odrywając szypułki.
    Następnie przełożyć go do garnka i zalać 1 szklanka wody.
    Po zagotowaniu trzymać na ogniu około 15 minut.
    W trakcie gotowania mieszając, aby agrest nie przywarł do dna garnka.
    Po tym czasie przetrzeć agrest przez sito i ponownie przełożyć do garnka.
    Dodać do niego liski mięty oraz cukier żelujący.
    Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut.
    Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *