Odkryj najlepszy zbiór przepisów na faszerowane warzywa. Tym razem w roli głównej bakłażany. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebował: mielonej wołowiny, pomidorów, cukinii, cebuli, wina oraz czosnku.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 250 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki czerwonego wina
- 2 cukinie
- 2 pomidory
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Bakłażany dokładnie umyć po czym przekroić wzdłuż na pół.Delikatnie wydrążyć z nich miąższ.Połówki bakłażanów skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.Następnie obraną cebulę i czosnek posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Dodać mięso mielone i całość przesmażyć.Wówczas podlać całość winem.Wrzucić jeszcze miąższ z bakłażana oraz obraną cukinię pokrojoną w kostkę.Całość wymieszać i trzymać na ogniu do miękkości warzyw,Dodać jeszcze pomidory i razem trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.Powstałym farszem nadziać bakłażany.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 4