Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem pomidorowy Eweliny

Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przygotuj znakomity krem pomidorowy. Do jego wykonania potrzebujesz: pomidorów z puszki, śmietany, cebuli, czosnku oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • puszkę pomidorów w zalewie
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczkę suszonej bazylii
  • łyżeczkę mielonej słodkiej papryki
  • kostkę bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem i przesmażyć.
    Wówczas dodać pomidory razem z zalewą.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
    Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i całość zmiksować.
    Dodać  1 szklankę wrzątku z rozpuszczona w niej kostką rosołową.
    Całość wymieszać i dodać śmietanę. 
    Ponownie postawić na ogniu i zagotować. 
    Doprawić do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem.
    Krem można podawać z grzankami. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *