Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przecier pomidorowy na zimę

Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepisy na przetwory domowe. Przecier pomidorowy na zimę. Potrzebne składniki do jego wykonania: pomidory, czosnek i szczypta soli. 
 

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem wtedy łatwiej obiorą się ze skórki.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, wykrawając  z nich zieloną szypułkę. 
    Tak przygotowane pomidory przełożyć do garnka.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, lub drobno posiekać i wrzucić do pomidorów.
    Oprószyć całość jeszcze solą.
    Wymieszać i gotować, do momentu, aż pomidory się rozpadną i zacznie tworzyć się gęsty przecier.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia.
    Pomidory zblendować lub przetrzeć przez sito.
    Ponownie postawić na ogniu i zagotować.
    Gorący przecier przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *