Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Koperkowy chłodnik Julki

Na dworze coraz cieplej dlatego nie może zabraknąć przepisu na pyszny chłodnik koperkowy. Aby gp wykonać potrzebujesz: koperku, ogórka, kefiru i maślanki.
 

Składniki:

  • 2 pęczki koperku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml kefiru
  • 100 ml maślanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.
    Obrane ogórki pokroić w drobną kostkę.
    Natomiast rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Następnie do jogurt grecki lub naturalny wymieszać z kefirem i maślanką.
    Wówczas dodać ogórki, rzodkiewkę i koperek.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Tak przygotowany chłodnik dobrze schłodzić w lodówce przed podaniem.
     
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *