Konfitura z cebuli Oli
Konfitura z cebuli Oli0 out of 5 based on 0 voters.
Na pewno zaciekawi Cię przepis na tą pyszną cebulową konfiturę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cebuli, czerwonego wina, octu balsamicznego oraz cukru.
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml octu balsamicznego
- 4 łyżki czerwonego wina
- 300 g białego cukru
- 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Cebule obrać po czym ją posiekać.Wówczas wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą z oliwek.Lekko ją przesmażyć i podlać czerwonym winemDodać jeszcze ocet balsamiczny, cukier i koncentrat pomidorowy.Całość dokładnie wymieszać.Trzymać na małym ogniu często mieszając, do powstania gęstej konfitury.Uważać, aby cebula nie przywarła do dna garnka.Na koniec doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.Gotową przełożyć do wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Cebula
- Opublikowano: piątek, 30, styczeń 2015 06:41
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak