Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z bryndzą ze słoninką

Składniki:

  • 1 ½ szkl mąki
  • 1 łyżka oleju
  • ¾ szkl wody
  • 1 jajko
  • 10 dag bryndzy
  • 10 dag wędzonej paprykowanej słoniny
  • sól

Sposób wykonania:
Do maki wbić jajko, dodać sól i całość dokładnie wyrobić w trakcie dolewając po odrobinę  wody aby składniki mogły się połączyć.
Powstałe ciasto położyć na małe deseczce, której brzeg włożyć do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju.
Nożem odcinać małe kluseczki, które gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
W między czasie pokrojoną słoninę stopić na rozgrzanej patelni.
Ugotowane kluski posypać skrawkami słoniny oraz pokruszoną bryndzą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *