Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg wędzonego boczku
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- tłuszcz
- bułka tarta
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym odstawić na kilka minut aby puściły sok.
W między czasie pokrojony boczek przesmażyć na patelni.
Dodać do niego posiekaną cebulę i chwilę jeszcze razem smażyć, zestawić z ognia.
Dodać do boczku i cebuli ziemniaki odciśnięte z nadmiaru wody i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Powstałą masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.