Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z ziemniaków z wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz
  • bułka tarta

Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym odstawić na kilka minut aby puściły sok.
W między czasie pokrojony boczek przesmażyć na patelni.
Dodać do niego posiekaną cebulę i chwilę jeszcze razem smażyć, zestawić z ognia.
Dodać do boczku i cebuli ziemniaki odciśnięte z nadmiaru wody i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Powstałą masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *