Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z bryndzą i wędzoną słoniną

Składniki:

  • 1 ½ szkl mąki
  • 1 łyzka oleju
  • ¾ szkl wody
  • 1 jajko
  • 10 dag bryndzy
  • 10 dag wędzonej paprykowanej słoniny
  • sól

Sposób wykonania:
Do mąki wbić jajko, dodać szczyptę soli i całość dokładnie wyroić w trakcie dolewając odrobinę wody aby składniki mogły się połączyć.
W między czasie zagotować wodę z dodatkiem soli, wówczas dodać do niej olej po czym z ciasta odrywać małe kawałeczki i wrzucać na gotującą się wodę.
Gotować kilka minut do momentu aż wypłyną na wierzch.
Słoninę pokroić i wytopić na patelni po czym skwarkami polać kluski.
Na koniec posypać je jeszcze pokruszoną bryndzą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *