Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluseczki ze skwarkami

Składniki

 

  • 4 szklanki mąki
  • 4 szklanki mleka
  • 30 dkg masła
  • sól
  • 25 dkg żółtego startego  sera Gouda
  • 4 jajka
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 2 cebule

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli, wsypać  mąkę i gotować na małym ogniu, tak aż powstanie  szkliste ciasto, ostudzić. Dodawać jajka, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kluseczki i wkładać do gotującej osolonej wody, gotować, aż wypłyną. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć , po chwili dodać obraną i posiekaną cebulę, jeszcze chwilę smażyć. Polać kluseczki i podawać na gorąco.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *