Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluchy na parze

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0, 25l mleka
  • 5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • sól
     

Sposób wykonania:

  1. Drożdże utrzeć z cukrem po czym rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać wówczas mąkę.
    Całość wymieszać  aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, odstawić na bok.
    Pozostałą mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami po czym dodać drożdżowy roztwór, sól oraz roztopione masło.
    Całość dokładnie wyrobić, aż powstaną pęcherzyki powietrza, wówczas odstawić w ciepłe  miejsce do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta uformować kulki i gotować je na parze pod przykryciem około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *