Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiełbasa w sosie polskim

Składniki:

  • 1 kg surowej kiełbasy
  • 300 g cebuli
  • 600 ml piwa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cukier zarumienić na suche patelni po czym zalać do 200 ml wody i zagotować.
    Gdy powstanie gesty syrop, odstawić na bok.
    W między czasie obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć ją na maśle, wówczas oprószyć ją mąką i zarumienić.
    Następnie rozprowadzić piwem i dodać jeszcze syrop z cukru.
    Wlać sok z cytryny do smaku i na koniec wrzucić kiełbasę.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 20 minut.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *