Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks figowo rodzynkowy

Składniki:

  • 5 jajek
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. pokrojonych fig
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • masła
  • cukier puder
     

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając mieszania dodawać sok oraz skórkę z cytryny.
    Następnie dodać mąkę, bakalie i skórkę z pomarańczową.
    Ponownie wymiesza i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *