Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp z szafranem

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • ½ l bulionu warzywnego
  • ½ cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 kromka białego chleba
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Karpia oczyścić, pokroić na dzwonka, które oprószyć solą i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Podlać go bulionem a wokół ułożyć plasterki cebuli.
Posypać całość natką pietruszki, pieprzem oraz pokruszonym listkiem laurowym i polać oliwą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut.
W między czasie orzechy, chleb bez skórki, płatki migdałowe, szafran i sok z cytryny dokładnie ze sobą zmiksować aż powstanie jednolita pasta.
Po upieczeniu karpia sosem z pieczenia rozprowadzić lekko pastę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem przełożyć karpia na półmisek, obłożyć cebulą i polać gęstym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *