Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp z suszonymi jabłkami

Składniki:

  • 1 karp
  • 200 ml octu winnego
  • 100 ml jasnego piwa
  • 1 łyżka masła
  • po 5 goździków, ziela angielskiego, ziaren pieprzu
  • 1 szkl. pokruszonego suchego chleba
  • 10 dag suszonych jabłek
  • ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem oraz skropić octem winnym, odstawić na 2 godziny.
    W między czasie piwo podgrzać z dodatkiem masła i przypraw korzennych, wówczas dodać niego karpia razem z zalewą w której się moczył.
    Dodać jeszcze chleb i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut.
    Po tym czasie dodać sparzone wrzątkiem pokrojone jabłka, skórkę cytrynową oraz cukier do smaku.
    Dusić ostanie 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *