Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w piwie z rodzynkami

 

Składniki:

  • 1 karp
  • 8 goździków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Karpia pokroić w mniejsze porcje, które oprószyć solą, pieprzem i natrzeć goździkami.
Następnie posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym maśle i oleju, wówczas wlać piwo i całość podgrzać.
Następnie włożyć rybę do garnka z piwem i trzymać na małym ogniu do miękkości ryby.
Miękkiego karpia wyjąć a do sosu dodać rodzynki, doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem karpia polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *