Karp w piwie z rodzynkami
Karp w piwie z rodzynkami4.54 out of 5 based on 436 voters.
Składniki:
- 1 karp
- 8 goździków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 150 ml jasnego piwa
- 2 łyżki rodzynek
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Karpia pokroić w mniejsze porcje, które oprószyć solą, pieprzem i natrzeć goździkami.
Następnie posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym maśle i oleju, wówczas wlać piwo i całość podgrzać.
Następnie włożyć rybę do garnka z piwem i trzymać na małym ogniu do miękkości ryby.
Miękkiego karpia wyjąć a do sosu dodać rodzynki, doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem karpia polać sosem.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: poniedziałek, 08, luty 2010 11:46
- Weronika W
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla