Karp w galarecie
Składniki:
-
- 1 karp około 1,5 kg
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka żelatyny
- cytryna
- 2 jajka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, ugotowane jarzyny wyjąć. Karpia sprawić, dokładnie umyć, pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru,bardzo powoli ugotować, ostrożnie wyjąć. Dalej gotować głowę karpia i ewentualnie inne części ryby aż pozostaną 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić, wystudzić. Wywar sklarować ubitym białkiem jajka. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, rozpuścić w wywarze, przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Część wywatu odlać na półmisek, poczekać aż zastygnie. Na zastygłej galarecie ułożyć ozdobnie dzwonki karpia. Jarzyny pokroić, ozdobić rybę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry, ułożyć na rybie, zalać galaretą, schłodzić.Półmisk z rybą udekorować zieleniną i plastrami cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: niedziela, 04, grudzień 2005 00:00
- Krystyna
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla