Karp faszerowany grzybami
Karp faszerowany grzybami4.38 out of 5 based on 200 voters.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i łuki skrzelowe, osuszyć, przyprawić nacierając solą i pieprzem na zewnątrz i jamę brzuszną. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać grzyby, dusić aż odparuje wytwarzający się sos, schłodzić. Jajko „wybić” oddzielając białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Grzyby, ubite białko, żółtko, tarty ser, krakersy i natkę pietruszki delikatnie wymieszać przyprawiając do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełnić jamę brzuszną ryby, zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Rybę ułożyć na blasze do pieczenia, polać resztą masła i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem udekorować na półmisku.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: poniedziałek, 05, lipiec 2010 09:11
- Krzysiek Filipowski
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla