Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp duszony w piwie

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki masła
  • ½ l ciemnego piwa
  • 10 dag suszonego piernika
  • 2 goździki
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać marchewkę startą na tarce.
    Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać karpia pokrojonego na kawałki.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać piwo.
    Dusić na małym ogniu do miękkości karpia.
    Wówczas rybę wyjąć a do sosu dodać goździki, pokruszony piernik oraz sok z cytryny.
    Dokładnie zmiksować i doprawić jeszcze solą oraz pieprzem.
    Sosem polać karpia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *