Karp duszony w piwie
Karp duszony w piwie 4.65 out of 5 based on 103 voters.
Składniki:
- 1 kg karpia
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 3 łyżki masła
- ½ l ciemnego piwa
- 10 dag suszonego piernika
- 2 goździki
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać marchewkę startą na tarce.
Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać karpia pokrojonego na kawałki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać piwo.
Dusić na małym ogniu do miękkości karpia.
Wówczas rybę wyjąć a do sosu dodać goździki, pokruszony piernik oraz sok z cytryny.
Dokładnie zmiksować i doprawić jeszcze solą oraz pieprzem.
Sosem polać karpia.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: piątek, 23, grudzień 2011 11:47
- Kinga Karbownik
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla