Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karczochy w miodowym sosie

Nie wiesz co przygotować z karczochów? Wypróbuj nasz przepis na pyszne karczochy w miodowym sosie. Lista zakupów: karczochy, dymka, miód i ocet balsamiczny. 
 

Składniki:

  • 4 karczochy
  • 3 dymki
  • 2 cytryny
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
 

Sposób wykonania:

  1. Karczochy dokładnie oczyścić i osuszyć.
    Oderwać zewnętrzne zdrewniałe liście oraz odciąć czubki.
    Następnie odciągamy zielone płatki na zewnątrz i ze środka wydrążamy włochate włókna. 
    Środek karczochów skrapiamy sokiem z ½ cytryny. 
    Przełożyć je do garnka i zalać wodą, tak aby były całe przykryte. 
    Wrzucić pozostałe cytryny pokrojone na kawałki.
    Trzymać na ogniu około 40 minut.
    Po tym czasie karczochy odsączyć.
    Natomiast cebulki drobno posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Przesmażyć po czym zdjąć garnek z ognia i dodać do niego miód oraz ocet balsamiczny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałym sosem zalać karczochy.
    Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 24 godziny. 
    Po tym czasie tak przygotowane karczochy można podawać jak przystawkę. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *