Masz dziś ochotę na pyszny, aksamitny pomidorowy krem?. Wypróbuj ten przepis. Lista zakupów: pomidory, cebula, czosnek, marchewka.
Składniki:
- 700 g pomidorów
- 1 szkl bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem.Obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą.Razem zeszklić i dorzucić pomidory.Całość przesmażyć po czym wrzucić obrane marchewki starte na tarce.Zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Zupę dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Przetrzeć go przez sito i doprawić na koniec do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Liczba porcji: 4