Nie wiesz co przygotować z karczochów? Wypróbuj nasz przepis na pyszne karczochy w miodowym sosie. Lista zakupów: karczochy, dymka, miód i ocet balsamiczny.
Składniki:
- 4 karczochy
- 3 dymki
- 2 cytryny
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
Sposób wykonania:
-
Karczochy dokładnie oczyścić i osuszyć.Oderwać zewnętrzne zdrewniałe liście oraz odciąć czubki.Następnie odciągamy zielone płatki na zewnątrz i ze środka wydrążamy włochate włókna.Środek karczochów skrapiamy sokiem z ½ cytryny.Przełożyć je do garnka i zalać wodą, tak aby były całe przykryte.Wrzucić pozostałe cytryny pokrojone na kawałki.Trzymać na ogniu około 40 minut.Po tym czasie karczochy odsączyć.Natomiast cebulki drobno posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Przesmażyć po czym zdjąć garnek z ognia i dodać do niego miód oraz ocet balsamiczny.Całość dokładnie wymieszać.Powstałym sosem zalać karczochy.Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 24 godziny.Po tym czasie tak przygotowane karczochy można podawać jak przystawkę.
Liczba porcji: 4