Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak zaporoski

Składniki:

    • 50 dkg wieprzowiny
    • 70 dkg kiszonej kapusty
    • 4 ziemniaki
    • 15 dkg cebuli
    • 1 marchewka
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki smalcu
    • 2 liście laurowe
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać mięso, obrumienić. W rondlu zalać obrumienić mięso 1,5 litra wody, dodać liście laurowe gotować na małym ogniu. Cebule i marchew obrać, pokroić w piórka i dodać do gotującego się wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie prawie miękkie dodać do wywaru. Po piętnastu minutach dodać wypłukana kapustę. Dogotować, przyprawić i podawać posypując posiekaną natka pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *