Kalafior zapiekany pod beszamelem.
Skład:
- kalafior
- pieczarki
- masło
- pomidor
- pomidor
- mleko
- mąka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier,
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki, opłukać w wodzie zakwaszonej octem. Obgotować przez 5 - 10 minut w osolonej wodzie na półmiękko. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, poddusić 5-10 min. na 1 łyżce masła. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem. Kalafior wymieszać z pieczarkami i połową zieleniny, posolić, wyłożyć do naczynia żaroodpornego . Pomidor sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na grube cząstki, ułożyć na różyczkach kalafiora. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, rozmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić z ognia, wlewać powoli zimne mleko mieszając trzepaczką, posolić, zagotować mieszając. Polać kalafior. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Posypać pozostałą zieleniną.
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: sobota, 12, luty 2005 14:28
- Daga
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak