Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior zapiekany pod beszamelem.

Skład:

  • kalafior
  • pieczarki
  • masło
  • pomidor
  • pomidor
  • mleko
  • mąka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier,

Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki, opłukać w wodzie zakwaszonej octem. Obgotować przez 5 – 10 minut w osolonej wodzie na półmiękko. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, poddusić 5-10 min. na 1 łyżce masła. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem. Kalafior wymieszać z pieczarkami i połową zieleniny, posolić, wyłożyć do naczynia żaroodpornego . Pomidor sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na grube cząstki, ułożyć na różyczkach kalafiora. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, rozmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić z ognia, wlewać powoli zimne mleko mieszając trzepaczką, posolić, zagotować mieszając. Polać kalafior. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Posypać pozostałą zieleniną.

1 comment for “Kalafior zapiekany pod beszamelem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *