Kalafior i brokuł zapiekany z parmezanem
Kalafior i brokuł zapiekany z parmezanem4.67 out of 5 based on 30 voters.
Składniki:
- 1 kalafior podzielony na różyczki
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tartego parmezanu
-
sól, pieprz biały
Sposób przyrządzenia:
Dokładnie wypłukane różyczki kalafiora i brokułu ugotować w osolonej wodzie (al dente), odcedzić, przelać zimną wodą. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, dodać zimne mleko, tarty ser, przyprawy. Powoli gotować cały czas mieszając aż sos stanie się jedwabiście gładki. Różyczki kalafiora i brokułu ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiec przez 5 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: czwartek, 17, marzec 2011 11:34
- Damian Dominikowski
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak