Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka lub kurczak konserwowane w słojach

Składniki:

  • 4 piersi lub 5 udek z kaczki
  • 2 łyżki sól morska
  • 1 łodyga rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 6 jagód jałowca
  • 1 ząbek czosnku

Zalewa:

  • 50 dkg (lub więcej) smalcu drobiowego najlepiej gęsięgo
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łodyga rozmarynu
  • 1 liść laurowy

Sposób wykonania:

  1. Mięso umyć, osuszyć.
  2. Sól, rozgnieciony czosnek, rozmaryn, pokruszony liść laurowy i rozgniecione jagody jałowca wymieszać i natrzeć nimi mięso, odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso lekko opłukać, i osuszyć.
  3. W dużym rondlu rozpuścić tłuszcz, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia, dodać mięso kaczki i powoli smażyć przez 2 godziny, mięso wyjąć, odłożyć do sterylnie czystych słoi.
  4. Tłuszcz schłodzić i oddzielić bardzo dokładnie od powstałego podczas smażenia sosu co zapewni nam możliwość długiego przechowywania.
  5. Tak przygotowany tłuszcz ponownie doprowadzić do wrzenia i wrzącym zalać mięso w słojach.
  6. Słoje szczelnie zamknąć.
  7. Można przechowywać 6 miesięcy.

Liczba porcji: 4

1 comment for “Kaczka lub kurczak konserwowane w słojach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *