Jesienny krem z dyni
Jesienny krem z dyni0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszna, idealna na chłodne dni zupa-krem z dyni. Do jego wykonania będziesz potrzebować: dyni, cebuli, czosnku, ziemniaków i marchewki.
Składniki:
- 1 dynia
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- śmietana i pestki dyni do dekoracji

Sposób wykonania:
-
Dynię obrać a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę na plasterki.Cebulę obrać i posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić wszystkie warzywa do garnka z rozgrzanym masłem.Chwilę przesmażyć po czym zalać całość 1,5 l wody.Dodać liście laurowe i ziele angielskie.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wyjąć liście laurowe po czym całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku imbirem, kurkumą, solą i pieprzem.Przed podaniem udekorować łyżką kwaśnej śmietany i posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Dynia
- Opublikowano: wtorek, 14, listopad 2017 13:11
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak