Znakomite dania na wszelaki okazje. Tym razem przepis na pieczone żeberka. Aby je wykonać oprócz mięsa potrzebujesz: czosnku, sosu sojowego, miodu i ketchupu.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki sosu Worceseter
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Podzielić je na mniejsze porcję.Następnie do miski przelać sos sojowy, sos worcester, olej oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać ketchup i imbir.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je do lodówki na kilka godzin, aby mięso dobrze przegryzło się z przyprawami.Następnie wyjąć je z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec około 2,5 godziny.
Liczba porcji: 5