Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka w marchewkowej skorupce pieczone

Składniki:

    • 8 ugotowanych na twardo jajek
    • 1 jajko surowe
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 25 dkg tartej marchwi
    • 1/2 łyżeczka grubo mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki posiekanych migdałów
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • szczypta kminku
    • 20 dkg pokruszonego razowego chleba
    • 8 dkg prażonych posiekanych orzechów nerkowca
    • 2 łyżki oliwy


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko zrumienić, dodać marchew, dusić 10 minut i dodać pozostałe składniki z wyjątkiem jajek ugotowanych na twardo, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 8 równych części. Mokrymi dłońmi formować z masy kulę wewnątrz której umieszczone jest ugorowane na twardo jajko. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 20 minut. Po upieczeniu pozwolić aby jajka przez 5 minut „odpoczęły” i używając ostrego noża przekroić je na połowę. Podawać z dodatkiem ostrego sosu. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *