Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłkowy suflet

Składniki:

  • jabłka kwaśne 1,5 kg
  • białka 14 sztuk
  • cukier 65 dag
  • sok z cytryny 4 dag
  • masło 10 dag
  • skórka otarta z cytryny

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka należy dokładnie umyć, wyłożyć na blaszkę, upiec w piekarniku, a
    po upieczeniu dokładnie przetrzeć przez sito. Do przecieru należy dodać
    32 dag cukru i lekko podsmażyć. Naczynie żaroodporne należy wysmarować
    tłuszczem, ubić pianę z białek, dodać 33 dag cukru, gorący przecier, sok
    i skórkę z cytryny, dokładnie, ale lekko wymieszać i wyłożyć na
    przygotowany półmisek. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, suflet należy w
    nim zarumienić. Podawać natychmiast po podrumienieniu, ponieważ po
    ostygnięciu opada.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *