Hummus Henryka
Hummus Henryka0 out of 5 based on 0 voters.
Zdrowy, smaczny, aksamitny humus przepisu Henryka. Aby go przyrządzić będzie Ci potrzebna: cieciorka, pasta tahini, czosnek i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1 szkl cieciorki
- 3/4 szkl tahiny
- 1/4 szkl oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól

Sposób wykonania:
-
Cieciorkę odsączyć z zalewy.Wrzucić ją do blendera.Następnie czosnek obrać ze skórki i wrzucić do cieciorki.Dodać jeszcze pastę tahiny oraz kumin.Polać całość oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.Dodać jeszcze sól do smaku i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.Wówczas przełożyć ją do miseczki.Można skropić jeszcze oliwą z oliwek i oprószyć wędzoną papryką.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: poniedziałek, 18, styczeń 2016 06:53
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak