Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Homar z wody pychotka

 

Składniki:

  • homar min. ½ na osobę
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • cytryny
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 kostka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • koper

Sposób przyrządzenia:

Homara rozmrażamy dokładnie myjemy. Marchewki i kawałek selera obieramy, wrzucamy do garnka, wlewamy wino, wodę i dokładamy pęczek kopru. Gdy wszystko zagotuje się po kilku minutach wkładamy homara i gotujemy minut około 5 minut. Masło rozpuszczamy, dodajemy drobniutko pokrojony czosnek i smażymy chwilę pilnując aby się nie przyrumieniło. Homara/y wyjmujemy, kładziemy na desce grzbietem na dół i długim, ostrym nożem z małymi ząbkami zdecydowanym cięciem dzielimy wzdłuż na połowę. Układamy na półmisku, ozdabiamy cząstkami cytryny (sparzonej i wymytej) oraz gałązkami kopru. Jemy maczając kawałki mięsa w gorącym maśle czosnkowym. Można podać dodatkowo miseczki z ostrymi sosami, sałatkę coleslaw.
Uwaga: jadalne części to mięso z ogona, szczypiec, ikra, a za prawdziwy rarytas uchodzi wątroba.

Sałatka celoslaw

Składniki:

  • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 1 marchewka pokrojona w paseczki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przyrządzania:
Obficie posolić kapustę w dużej misce, odstawić. Po 30 minutach opłukać na sicie i osuszyć, dodać marchewkę, szczypiorek, śmietanę, ocet i przyprawy. Wstawić do lodówki, aby się zmacerowała, wyjąć  na pół godziny przed podaniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *